- RD CLUB Malaysia -

Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Senjata Api


The Fighting Seventh - RD CLUB

Status: Offline
Posts: 2408
Date:
RE: Senjata Api
 


Enjoy2 jgk tanggungjawab negara xkan ku lupakan...
hahaha

__________________
 


Guru

Status: Offline
Posts: 1701
Date:
 

daus8762 wrote:

Enjoy2 jgk tanggungjawab negara xkan ku lupakan...
hahaha




terbaik la..

hahahaha



__________________

bawak datang la..



Senior Member

Status: Offline
Posts: 227
Date:
 

zackbikers wrote:

keHek wrote:

cerita la pulak tentang sniper .. ada tak ??



jangan tengah anda melihat2..anda terpandang ini....hehehehe

 



ni crita ''saving private ryan''
best giler crita ni...
5 bintang...!!

 



__________________

4UO-82front2.jpg

TERBAKAR KAMPUNG NAMPAK ASAP,

TERBAKAR HATI SIAPA YANG TAHU......



Presiden

Status: Offline
Posts: 14543
Date:
 

joNn5speed wrote:

x roti den do pasal senjate2 ni...
pasal piston exzos den taw la...
ekekeke




ni untuk info...
insyaallah maklumat ni berguna satu masa nanti...
tak payah kita harap kawan2 army kita je...
depa frontline...
kita lari tunggu dalam hutan kalau musuh dapat tembus frontline...
takkan nak baling batu je....




 



__________________


Admin RD CLUB

Status: Offline
Posts: 3912
Date:
 

betul2...
tp kot x gtaw sepatah bende pn xtaw model2 senjata ni...
huhuhu

__________________
Balistix JoNn!!!


The Fighting Seventh - RD CLUB

Status: Offline
Posts: 2408
Date:
 

ni untuk info...
insyaallah maklumat ni berguna satu masa nanti...
tak payah kita harap kawan2 army kita je...
depa frontline...
kita lari tunggu dalam hutan kalau musuh dapat tembus frontline...
takkan nak baling batu je....

Ok la klu macam 2 abg nizam dh wt persiapan utk kemungkinan Malaysia diserang
Tgk macam singapore blh kata 80% rakyat die blh guna senjata api sbb negara die org di wajib kn mengikuti latihan ala-ala tentera 


-- Edited by daus8762 on Saturday 11th of April 2009 05:10:53 AM

__________________
 


Presiden

Status: Offline
Posts: 14543
Date:
 

tu la pasal....

kopun tau kan daus kita berapa kali dah ada krisis dengan negara jiran tu....

dan kitapunya frontline dah berapa kali berjaga2 sampai tunggu tekan button merah jer...

aku tengok discovery channel dah terpegun nengok canggihnya senjata us, uk dan israel...

tu kita kena ada pelbagai strategi...

aku ada buat satu thread untuk perwira negara...

tunggu.....

__________________


The Fighting Seventh - RD CLUB

Status: Offline
Posts: 2408
Date:
 

daus8762

avatar.img?ID=187386

Ranger RD CLUB
blank.gif

Sy sokong...mcm2 abg nizam ubah.Tq


__________________
 


Presiden

Status: Offline
Posts: 14543
Date:
 

daus8762 wrote:

daus8762

avatar.img?ID=187386

Ranger RD CLUB
blank.gif

Sy sokong...mcm2 abg nizam ubah.Tq





hahahha..aku seronok tengok korang ada profile (keperibadian) yang tersendiri....

profile yg betul dan sahih bukan dibuat2.....

aku tak suka bila kat avatar gambar macam best je tapi bila jumpa bebetul hampeh...
tu serupa tong kosong....bising lebih..habuk pun takda...

biar serupa sniper.....senyap2 je...tak tau dia ada....
tau2 berlobang dah kat dahi....





 



-- Edited by zackbikers on Monday 13th of April 2009 04:21:49 PM

__________________


Presiden

Status: Offline
Posts: 14543
Date:
 



Ni senjata yang Daus mahir nih. Steyr AUG. Renjer banyak guna. Rupanya Styer ni buatan Austria. Kira Styer AUG ni ATM terget nak ganti M16 agaknya. Kalau kaji spec Styer AUG  ni kira pelbagai guna. Submesingen boleh, sniper boleh pastu mesingan ringan pun boleh.  Selain ATM, Pasukan Gerakan Khas Polis Diraja Malaysia iaitu Komando 69 atau VAT 69 pun pakai Styer AUG  nih.




__________________


The Fighting Seventh - RD CLUB

Status: Offline
Posts: 2408
Date:
 


auga1508mm04.jpg

Ni senjata yang Daus mahir nih. Steyr AUG. Renjer banyak guna. Rupanya Styer ni buatan Austria. Kira Styer AUG ni ATM terget nak ganti M16 agaknya. Kalau kaji spec Styer AUG  ni kira pelbagai guna. Submesingen boleh, sniper boleh pastu mesingan ringan pun boleh.  Selain ATM, Pasukan Gerakan Khas Polis Diraja Malaysia iaitu Komando 69 atau VAT 69 pun pakai Styer AUG  nih.

.....................................................................................................................................

7 Renjer dah xpakai senjata ni skg dh pakai M4
jgn marah eh abg nizam...haha


__________________
 


Presiden

Status: Offline
Posts: 14543
Date:
 

daus8762 wrote:


auga1508mm04.jpg

Ni senjata yang Daus mahir nih. Steyr AUG. Renjer banyak guna. Rupanya Styer ni buatan Austria. Kira Styer AUG ni ATM terget nak ganti M16 agaknya. Kalau kaji spec Styer AUG  ni kira pelbagai guna. Submesingen boleh, sniper boleh pastu mesingan ringan pun boleh.  Selain ATM, Pasukan Gerakan Khas Polis Diraja Malaysia iaitu Komando 69 atau VAT 69 pun pakai Styer AUG  nih.

.....................................................................................................................................

7 Renjer dah xpakai senjata ni skg dh pakai M4
jgn marah eh abg nizam...haha



ye ker....?

tahun 92 masa abg main ragbi kat kem renjer mentakab tu depa pakai styer lg...

kira pengawal post kat kem wardiburn tu ketinggalan zaman la pakai styer...

mp4? erm..ni yg tak sabar tunggu bulan 6 nih..





 



__________________


The Fighting Seventh - RD CLUB

Status: Offline
Posts: 2408
Date:
 

M4.jpg

M4

M203 GRANADE LAUNCHER.jpg

M4 203 LAUNCHER

 

SOPMOD M4 ACCESSORIES.jpg


Colt M4 Carbine is a versatile

weapon system with proven combat utility and performance providing the operator
with the confidence required to accomplish any mission. Featuring a 14.5 in.
(37 cm) barrel it is designed for use wherever lightness, speed of action,
mobility and fire power are required. It can be comfortably carried, yet be
instantly available to provide the power, accuracy and range of a 5.56mm Rifle.
Proven in military operations, it stands alone as a first-line weapon system.
Colt M4 Carbine is today's weapon of choice; the weapon of the 21st century
soldier.

The M4 Carbine is an extremely
accurate and effective weapon under all practical field applications. It is a
favorite with both first line infantry operations as well as special forces,
unit commanders and vehicle crews. Available with a Safe/Semi/Full Auto
3-position selector (model R0977) the M4 Carbine is todays weapon of choice.

The M4 Carbine features a redesigned 4-position sliding
buttstock allowing it to adapt to soldiers of different sizes and physical
characteristics as well as various firing positions or clothing variations.
Almost all mechanical components are interchangeable with those of the M16
rifle, ensuring quality, commonality of parts and reduced maintenance costs.

The M4 Carbine barrel is designed to

accept the M203 Grenade Launcher which can easily be assembled to the carbine
offering the user both point and area firing capabilities. Also, all US and
NATO rifle grenades can be fired without any supplementary equipment.

Colt

Defense LLC is the sole source supplier of the M4 Carbine to the US military
and the only manufacturer worldwide that meets or exceeds all US
military specifications for the weapon

.

Picture2.jpg



-- Edited by daus8762 on Wednesday 15th of April 2009 05:36:49 PM

__________________
 


Presiden

Status: Offline
Posts: 14543
Date:
 

tadi baru tengok citer alien vs predator kat star movies...

best tengok derang pakai m4....

pendek jer...

__________________


Presiden

Status: Offline
Posts: 14543
Date:
 

HK 23E

Ni machine gun yg Zahar paling suka. Sebab dia dapat test masa dia training PKBM dulu. Tapi dia panggi menatang ni M23. Confius aku. Puas cari kat net tak jumpa. Rupanya HK23E.







Machine Gun ni kira oldskool gak. Buat tahun 60 atau 70an Dia related dengan model HK21. Made in German. Sekali tembak kalau pakai box  20 atau 30 rounds, kalau drum 100 rounds kalau belt 50 atau 100 rounds. Ni kalau tembak reban ayam ketua kampung mau tinggal bulu ayam jer. hehehehe

__________________


The Fighting Seventh - RD CLUB

Status: Offline
Posts: 2408
Date:
 

Byk maklumat mengenai senjata dr dlm malaysia sampai luar negara
sembang pasal senjata sampai bile2 pn abis sbb senjata byk jenis

__________________
 


Presiden

Status: Offline
Posts: 14543
Date:
 

sebab tu seddap menyembang bab ni...
hahahaha

__________________


Presiden

Status: Offline
Posts: 14543
Date:
 

Klang Menganaz suka sangat bren gun ni ha aku bawakkan bren gun...



Bren Gun merupakan mesingan ringan utama United Kingdom dalam Perang Dunia II. Tentera British menggunakannya pada tahun 1935 bagi menggantikan Lewis Gun yang telah lama digunakan. Nama itu adalah kependekan dari "Brno Enfield", menandakan senjata itu dihasilkan oleh pembuat senjata Enfield, berasaskan pengubahsuaian reka bentuk Czech.

Senjata beroperasi menggunakan gas, ia menggunakan peluru .303 inci (7.7 mm) (rimmed) yang sama dengan rifle Lee Enfield piwaian. pada kadar antara 480 hingga 540 biji seminit, bergantung kepada model. Kelemahan senjata ini adalah kadar tembakannya adalah jauh lebih rendah berbanding senjata Jerman. Tambahan lagi, ia hanya menerima kelopak peluru, dengan itu memerlukan lebih banyak pengisian semula berbanding mesingan peluru berantai. Bren biasanya digunakan dengan kelopak 30 biji yang biasanya hanya diisi dengan 28 biji peluru untuk mengelakkan tersekat. Terdapat juga drum 100 biji bagi Brens dalam peranan anti-kapal terbang.

Sesetengah orang menganggap bahawa Bren terlalu tepat disebabkan kon tembakannya terlalu rapat. Beratnya juga menekan takrifan mesingan "ringan" kerana ia seringkali diseparuh cerai dan bahagiannya dibawa oleh dua orang tentera semasa perjalanan jauh.

Sungguhpun dengan kekurangan ini, ia amat popular dikalangan tentera British yang menghormati Bren kerana tahan dan berkesan dalam pertempuran. Ditukar laras bagi menerima NATO 7.62 mm dan dinamakan semula sebagai LMG, ia digunakan oleh Tentera British sehingga akhir 1970-an.



__________________


The Fighting Seventh - RD CLUB

Status: Offline
Posts: 2408
Date:
 

Move2...
TEMBAK!!!!!

__________________
 


Presiden

Status: Offline
Posts: 14543
Date:
 

Mortar adalah senjata artileri yang diisi dari depan, dan menembak peluru dengan kelajuan rendah, jarak jangkauan dekat, dan dengan perjalanan peluru yang tinggi lingkungan parameternya. Sifat-sifat ini berbeza dengan artileri besar, seperti meriam dan howitzer, yang pelurunya bergerak dengan kelajuan tinggi, jarak yang jauh, dan lingkungan yang lebih rendah. Umumnya sebuah pelancar mortar moden terdiri dari sebuah tabung silinder di mana peluru mortar dij atuhkan kepada mekanisme penembakan yang meledakkan bahan kimia untuk melontarkannya.





__________________


Admin RD CLUB - HQ, Shah Alam & Kuala Selangor

Status: Offline
Posts: 447
Date:
 

daus8762 wrote:

Move2...
TEMBAK!!!!!




 Nie pic aku men tembak2 kat bukit jugra klang.. thn lepas pny pic nie.. x silap gune M16 kot.. mmg best.. ceraikan satu2 M16 tu.. pasang blk... cuci barrel.. klu jem yg payah.. Hehe.. bley wat automatik ngan tembak satu2.. mmg sonok la... pengalaman yg x mungkin dilupakan.. aku yg tengah tu.. pic jauh skit.. kene zoom.. He......



Attachments
__________________

CINTA TIDAK B'WAJAH.. ENJIN TIDAK B'NYAWA..



Presiden

Status: Offline
Posts: 14543
Date:
 

ko masuk askar upahan mana Fai......

ini tidak adil......

aku pun nak tembak orang jugak..... furious



__________________


Admin RD CLUB - HQ, Shah Alam & Kuala Selangor

Status: Offline
Posts: 447
Date:
 

Hahaha... Jgn mrh bang... Nie tok ahli2 BIMBANG jer... Hehe... tau x ape yg kitorg tembak tu... kitorg tembak belon dlm jarak 300meter.... belon tu.. bkn senang... tp disebabkan M16 nie ada target, 300meter pun slamber jer.. bahaye woo... bley jd sniper gak M16 nie.. gian woo menembak nie.. smilesmilesmile

__________________

CINTA TIDAK B'WAJAH.. ENJIN TIDAK B'NYAWA..



Rejimen 515

Status: Offline
Posts: 1513
Date:
 

brengun 2 ada cite bang, tu yang sy minat,polis2 kte petahankan bukit kepong dlu pon kai brengun,disebabkn brengun la depa dapat betahan,klu x?????

__________________

-ikmall-



Presiden

Status: Offline
Posts: 14543
Date:
 

fai5449 wrote:

Hahaha... Jgn mrh bang... Nie tok ahli2 BIMBANG jer... Hehe... tau x ape yg kitorg tembak tu... kitorg tembak belon dlm jarak 300meter.... belon tu.. bkn senang... tp disebabkan M16 nie ada target, 300meter pun slamber jer.. bahaye woo... bley jd sniper gak M16 nie.. gian woo menembak nie.. smilesmilesmile




M16 ni memang senjata yang menghampiri ciri2 rifle....
berbanding AK 47....
sebab tu M16 ada adjuster untuk short distance ngan long distance...
bidikannya tepat dan boleh pergi jauh mengena sasaran....



 



__________________


Presiden

Status: Offline
Posts: 14543
Date:
 

fai5449 wrote:

.. gian woo menembak nie.. smilesmilesmile





gian? takpe....aku pun gian gak dah 20 tahun tak pegang m16...

malam tadi dah bincang ngan ikmal....

tunggu je.....

lepas ni kita tembak org lak....

ikmal..syyyy..rahsia kerajaan....



 



__________________


Admin RD CLUB - HQ, Shah Alam & Kuala Selangor

Status: Offline
Posts: 447
Date:
 




M16 ni memang senjata yang menghampiri ciri2 rifle....
berbanding AK 47....
sebab tu M16 ada adjuster untuk short distance ngan long distance...
bidikannya tepat dan boleh pergi jauh mengena sasaran....



 



100%

 



__________________

CINTA TIDAK B'WAJAH.. ENJIN TIDAK B'NYAWA..



Admin RD CLUB - HQ, Shah Alam & Kuala Selangor

Status: Offline
Posts: 447
Date:
 

zackbikers wrote:

fai5449 wrote:

.. gian woo menembak nie.. smilesmilesmile





gian? takpe....aku pun gian gak dah 20 tahun tak pegang m16...

malam tadi dah bincang ngan ikmal....

tunggu je.....

lepas ni kita tembak org lak....

ikmal..syyyy..rahsia kerajaan....



 



Hehe... Ok gak tu bang.. Ikmal, wat yg t'baik tok RDCLUB. klu masing2 dah gian nk menembak n nak blajar menembak atau cube nk merasa menembak nie camne, nanti sy try gune 'kuasa' sy tuk bdk2 RDCLUB jer.. kite menebak sama2 gune peluru hidup woo.. kene mati woo... Hahaha....

 



__________________

CINTA TIDAK B'WAJAH.. ENJIN TIDAK B'NYAWA..



Presiden

Status: Offline
Posts: 14543
Date:
 

kalau semua dah mati sapa lak nak jadi hero?

gondol la jawabnyer....evileye no confuse


__________________


Presiden

Status: Offline
Posts: 14543
Date:
 

Mossberg 500




Mossberg 500
merupakan senjata senapang patah yang direkacipta oleh
O.F. Mossberg & Sons. Lebih tepat lagi sebagai model laras satu, Model 500 adalah siri yang mempunyai perbezaan luas pada sistem pengetuk, pam yang berulang-ulang, kesemuanya yang mempunyai asas yang sama pada receiver dan tindakbalas, tetapi berlainan dengan saiz kaliber, ukuran laras, udi senjata dan bahagian pengadang tangan.

Ciri-ciri asas

Model 500 diasaskan dengan asas rekabentuk yang sama, sistem pam, yang turut menggunakan rekabentuk laras satu, dan sistem kunci selamat bagi mengurangkan sebarang tembakan secara tidak sengaja dilepaskan. Tiub peluru diletakkan dibawah laras, dan diikat pada bahagian receiver. Pelepas bolt diletakkan dibahagian kiri luar picu, dan kunci selamat diletakkan dibahagian atas receiver. Perbezaan pejera turut disediakan dari model ke model, daripada pejera biasa kepada receiver diletakkan pada bahagian ghost ring atau boleh dikembarkan dengan pejera teleskopik.

Jenis Model 500

"Model 500" adalah antara versi senapang patah pam yang direka untuk peluru diameter 3" (76.2mm). Model standard menggunakan lima 2 3/4" (70mm) atau empat butir peluru berdiameter 3" didalam tiub dan satu didalam kurung. Model 500 menggunakan kaliber 12 gauge, 20 gauge, dan .410 bore, dengan pelbagai jenis 12 gauge yang terkini.

Terakhir

Standard terakhir Model 500 ini disaluti dengan logam aluminium pada bahagian receiver dan digilapkan dan laras berwarna biru gelap. Model ini turut didatangkan dengan warna hitam yang tidak berkilat pada receiver, serta laras biru gelap. Mossberg juga turut mengeluarkan model berwarna celoreng, dalam jumlah yang berlainan. Bahagian udinya diperbuat daripada kayu atau polimer, jika udi diperbuat dengan polimer menggunakan warna hitam atau celoreng.

Kapasiti

Model 500 direka dengan sistem receiver yang berlainan, yang menggunakan sistem tiub peluru yang berbeza. Asas bagi Model 500 direka dengan tiub peluru menggunakan lima butir peluru 2 3/4", yang dipanggil model enam tembakan (tiub peluru diisi sepenuhnya dan sebutir dalam kurung). Model 500 juga turut direka dengan menggunakan tiub peluru dengan berkapasiti tujuh hingga lapan butir. Model bagi 590 menggunakan kapasiti lima dan lapan butir peluru dalam tiub, serta enam dan sembilan butir.

Nombor Model bagi Mossberg 500

  • 500A = 12 gauge
  • 500C = 20 gauge
  • 500E = .410 bore




Model:Mossberg 500
Line: Crown Grade Slugster Combo
Gauge:12 (3")
Shots: 6
Note: 28" Vented Rib Smootbore Barrel & 24" Rifled Slug Barrel| Hardwood Stock



Model
:Mossberg 500 Marinecote
Gauge: 12
Shots: 8
Note: Pump | 18" bbl | Adjustable Stock

 



__________________
«First  <  1 2 3 411  >  Last»  | Page of 11  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard