- RD CLUB Malaysia -

Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Senjata Api


Presiden

Status: Offline
Posts: 14543
Date:
Senjata Api
 


Salam kengkawan....

Rasanya ada korum aku nak sembang pasal menatang ni. Mana Daus ngan Klang Mengganaz ni..hehehehe smile

Senjata api yang first secara practical aku guna ialah Colt M-16. Masa join PKBM sekolah dulu.



Ni sikit keterangan tentang M-16> M16 merupakan raifal tempur yang ringan, menggunakan peluru berkaliber 5.56 mm, menggunakan sistem penyejukan udara atau air-cooled, beroperasi dengan sistem gas, menggunakan kelopak berkapasiti 30 butir, dan menggunakan bolt berputar. M16 ini diperbuat daripada logam yang terkenal iaitu Krom Molibdenumvanadium, alumunium, dan plastik polimer.



-- Edited by zackbikers on Wednesday 25th of March 2009 03:32:48 AM

__________________
lo'


Senior Member

Status: Offline
Posts: 195
Date:
 

fiuh... tere mr. pres ni...
x nak cube yg lg besor ke...

__________________


Presiden

Status: Offline
Posts: 14543
Date:
 

masa perkhemahan pkbm patut dapat gak aku try m60..
tp aku tukar sekolah...
aiseh..tak merasa la...

m60 ni mula2 diperkenalkan masa Malaysia merdeka iaitu tahun 1957



__________________


Admin RD CLUB - Penang

Status: Offline
Posts: 1297
Date:
 

perghhh m60...
sy pon pnh try gak m-16 tuh...
time PKBM msa skola n time berkhidmt utk ngra...
hehehebiggrin.gif

__________________
UITM memanggilll........pasnih aku slow laaa skit

BBX is CoMiNG~~!!!




Presiden

Status: Offline
Posts: 14543
Date:
 

M16 ni zaman Vietnam lagi Fit. Tahun 60an. Kira klasik gak rifle ni. Tu yg aku teruja bila nengok latest edition yg supa ngan M16 ni..iaitu M4. Ni pendek sikit. Senang untuk kegunaan assault terutama untuk ruangan yg sempit.

Bawah ni M4 kosong...


ni aksesori M4

siap ada grenade launcher sekali..

ni M4 yg dah pasang aksesori...



__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 1701
Date:
 

abg nak beli sekilo leh???
hahahaha

__________________

bawak datang la..

lo'


Senior Member

Status: Offline
Posts: 195
Date:
 

sukun... blajo lu ngan mr.pres buka pasang mende ni...
baru le bli...
weng...!

__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 661
Date:
 

wah hebat gak mr press ni

__________________
m_da075a7989c14e99bdd493bfdb6e9f9f.jpg


Admin RD CLUB - Penang

Status: Offline
Posts: 1297
Date:
 

wahh....
kalu leyh guna m4 nih sure gempak...
hahahhaa kasi tembak itu skun...
huahuahuabiggrin.gif

__________________
UITM memanggilll........pasnih aku slow laaa skit

BBX is CoMiNG~~!!!




The Fighting Seventh - RD CLUB

Status: Offline
Posts: 2408
Date:
 

Pasal senjata api pun ade
dasyat abg nizam ni pasal moto padai pasal senjata pun pandai
Xpe nanti sy bw M4 utk abg nizam tp kne tkar ngn WAS la...
hahahaha 

-- Edited by daus8762 on Thursday 26th of March 2009 12:37:15 PM

__________________
 


Presiden

Status: Offline
Posts: 14543
Date:
 

lo' wrote:

sukun... blajo lu ngan mr.pres buka pasang mende ni...
baru le bli...
weng...!




nak pasang bukak ko kena tanya daus renjer, klang menjerit ngan daus sg besi. den dah lupa. nanti terbalik lak.. tahun 89 last bukak menatang tu...
sekali kena minyak panas dia baru padan muka...

hahahaha.....

 



__________________


Presiden

Status: Offline
Posts: 14543
Date:
 

daus8762 wrote:

Pasal senjata api pun ade
dasyat abg nizam ni pasal moto padai pasal senjata pun pandai
Xpe nanti sy bw M4 utk abg nizam tp kne tkar ngn WAS la...
hahahaha 




haha..m4 tu idaman tu....
bukan sebab kepelbagaian dia tapi sebab nampak brutal woo...

kalau ikutkan saingan m4 ni ak47...
nanti kita discuss apa citer ak47 tu...

was tu pun senjata wooo....
senjata nak tembak awex2 zaman dulu2...
hahahaha...

sayang wo daus...



 



__________________


Presiden

Status: Offline
Posts: 14543
Date:
 

AK 47

Ni rifle yang paling lama dan still dipakai guna...
Ak47 ni dibuat tahun 1947..sepuluh tahun sebelum kita merdeka...
buatan rusia..menatang ni depa panggil Kalashnikova iaitu nama pembuatnya...



rifle ni memang ada ketahanan yg tinggi...
hang cakap masuk pasir ka..masuk air ka..masih boleh diguna..
nak guna pun senang...
budak2 umur 10 tahun pun boleh guna dan memang budak umur 10 tahun kat area afganistan, beirut, palestin, acheh, afrika dan negara2 dunia ke 3 banyak guna...
jangan main2 ngan budak2 kat sana..
kat sini budak 10 tahun main playstation...
kat sana main ak 47 tu... gila kentang dan keledek betui...

kalau nak tengok pasal keadaan pasaran senjata dan pujian terhadap ak47 ni...tgk citer Lord Of War lakonan NicholaS Cages...





__________________


Senior Member

Status: Offline
Posts: 408
Date:
 

saye men senjata air jer,,,hak3
tapi aku pernah guna senapang patah milik arwah tuk aku,,,
dahsyat wooo impak die,,,,

__________________

JANGAN BIARKAN BUBUR MENJADI NASI



Admin RD CLUB

Status: Offline
Posts: 3912
Date:
 

AK47 taliban pnyo 2...
heheheh..

__________________
Balistix JoNn!!!


Senior Member

Status: Offline
Posts: 408
Date:
 

tapi saye ari2 gune MP5 ,,,dalam CS r hehehe,,,,
B 3 1,,,,hehe

__________________

JANGAN BIARKAN BUBUR MENJADI NASI

lo'


Senior Member

Status: Offline
Posts: 195
Date:
 

ni kaki CS ni...!

__________________


Senior Member

Status: Offline
Posts: 228
Date:
 

wow!! bahaya 2 mr.pres main dgn piston ni..kang tertembak sape susah ..tp kalau nk manin tembak2 gak pakai pistul air je k .......

__________________


Highway Star

Status: Offline
Posts: 2905
Date:
 

cerita la pulak tentang sniper .. ada tak ??

__________________



Guru

Status: Offline
Posts: 1701
Date:
 

jom cs...............

__________________

bawak datang la..



Presiden

Status: Offline
Posts: 14543
Date:
 

keHek wrote:

cerita la pulak tentang sniper .. ada tak ??




citer pasal senjata sniper boleh la kehek...
kalau nak citer pasal sniper panjang citernyer woo...
kena bukak topic baru...
takpe...pasal sniper nanti aku bukak topic baru...

ni antara senjata common sniper...
depa ni banyak jenis senjata...
ikut keadaan, target ngan cuaca...



ni Barrett M82 / US M196 besar punya senapang untuk menembak. jarang guna untuk tembak binatang. biasa askar je pakai rifle ni. ni nak tembak kapal terbang atau heli yg terbang rendah boleh gak. dia bukan tembak terus meletup tp untuk tembak equipment macam elektrikal atau komponen enjin supaya rosak dan mendarat. rifle ni digunakan jugak untuk tembak periuk api.    


 



__________________


The Fighting Seventh - RD CLUB

Status: Offline
Posts: 2408
Date:
 

Rajin nye abg cari maklumat mengenai senjata ni semua...
Agak dlu abg memang teringin nk masuk aska kot
hahahaha

__________________
 


Presiden

Status: Offline
Posts: 14543
Date:
 

daus8762 wrote:

Rajin nye abg cari maklumat mengenai senjata ni semua...
Agak dlu abg memang teringin nk masuk aska kot
hahahaha




aku dulu memang suka mende2 yg lasak ni...
kat sekolah dulu pkbm...
memang syok kalau masuk askar...hehehe..
tapi ada menda yg buatkan aku tak nak masuk askar as the front line of defense...
mintak maap tak leh bgtau kat sini takut nanti pudar semangat perajurit2 kita...

apa2pun maklumat tentang senjata ni berguna satu hari nanti...
selagi setiap negara menggunakan senjata seumpama ni..

lgpun setiap diri kita wajib mempertahankan negara kita atas sebab apa pun..samada keluarga, semangat patriotik, bangsa ataupun agama...



 



__________________


The Fighting Seventh - RD CLUB

Status: Offline
Posts: 2408
Date:
 

Betul..betul..
Dlu sebelum masuk aska teringin sgt nk pegeng senjata sbb sy ske tgk cte perang lagi2 cte prebet badul.
Skg sy ase bangga n puas dpt pegeng senjata dr kecik smpai besar

__________________
 


Presiden

Status: Offline
Posts: 14543
Date:
 

daus8762 wrote:

Betul..betul..
Dlu sebelum masuk aska teringin sgt nk pegeng senjata sbb sy ske tgk cte perang lagi2 cte prebet badul.
Skg sy ase bangga n puas dpt pegeng senjata dr kecik smpai besar




tahniah inspektor sahab...

daus..nanti kalau perang aku jadi gerila korang supply la ammo..
aku cover korang dari dalam hutan...
heheheheh biggrin



 



__________________


Presiden

Status: Offline
Posts: 14543
Date:
 

ni senjata kegunaan paling banyak negara....

HK MP5



MP5 ni diperbuat oleh designer German pada tahun 1960an. Size kaliber dia 9mm. Paling digemari sebab kecil dan compact. Senang untuk tugas tempur dimana2 terutama ruangan yg kecil dan sempit. SWAT pun suka pakai MP5 ni.



__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 1701
Date:
 

terbaik..
hehehehe

__________________

bawak datang la..



Presiden

Status: Offline
Posts: 14543
Date:
 

keHek wrote:

cerita la pulak tentang sniper .. ada tak ??



jangan tengah anda melihat2..anda terpandang ini....hehehehe

 



__________________


Admin RD CLUB

Status: Offline
Posts: 3912
Date:
 

x roti den do pasal senjate2 ni...
pasal piston exzos den taw la...
ekekeke

__________________
Balistix JoNn!!!


The Fighting Seventh - RD CLUB

Status: Offline
Posts: 2408
Date:
 

Ala belasah je john janji sembang pasal senjata

__________________
 
1 2 311  >  Last»  | Page of 11  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard