- RD CLUB Malaysia -

Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: YPVS 350 TIPTOP UNTUK DIJUAL - Murah2


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 39
Date:
YPVS 350 TIPTOP UNTUK DIJUAL - Murah2


Assalamualaikum....

Pertama sekali dibulan yang mulia ni pakcik betul2 nak mintak maaf lar pasal menganggu dalam thread ni...
Bukan niat pakcik nak berdendam dengan sesapa,terutama otai2 RDClub yang memang dah lamo berkecimpung dgn dunia retro ni.
Pakcik cumo nak meluahkan rasa hati sikit yor..kot ador yang teraso tuu pokcik mintak maaf la banyak2 .

Ni ada nasihat sikit la kat anak2 muda,adik2,abang2 ,para peniaga sekalian dan tak luper jugak diri pakcik ni sendiri...

Bila nak berurusan jual belo motor retro ni , kena la ambik tau perkara berikut..Ni penting Yer !!!

Owner : Kena ikhlas dan jujur . Cerita betul - betul kondisi motor yang nak dijual tu . Perlu diingat yer , motor retro ni bukan macam motor rxz ,spare part boleh tibai mana2...Jangan la korang ni bila tengok rege market naik dah hilang pertimbangan ..janji dapat jual..owner baru gak yang meranaa..bila ditanya jer , " perghhh motor tip-top...start jalannn yorr"...hampehhh..kalau boleh berunding la sikitt...ni tidakk, bila ditanya jerr "boleh kurangg dakk??" "uiii tak dapek banggg, market skarang mahal wor"...ada gak yang sampai nak bergaduh pun ada..." lu mintak rege rendah sgt lar,lu ni menghina motor wa..pergi la belajar menilai dulu " dah nak panggil semua adik beradik berperang plakk..aduhh..dah jadik hal kan?? - Motor Untuk Dijual - Pov kong,servo,road,cincin,cu semua elekk..wiring semua cacar marba..meter kong..REGE 10K...Bak kata Nabil " aaa lu pikir la sendiri "

Buyer : Sebelum nak beli , pikir la betul2..bawak la kawan atau otai2 yang betul2 boleh dipercayai...( pasal kawan ni pun byk jenis makan kawannn gak ) jeles nyer hal,motor nak reput pon dia akan racun ko suruh beli gakkk...dan satu lagi,kot-kot la dia ada komsyennn...hampehhh..

Ok laa..akhir kata dari pakcik...selamat berjual beli,maafkan la pakcik..sekadar nak menasihati sesama kita jerr..tak lebih dari tu...

Kita semua ni bukan ajer minat motor tapi kita semua bersaudara....

__________________
"If the world is a dangerous place to live, It is not because of the people who are evil, But because of the good people who don't do anything about it" einstein -
e_p


Member

Status: Offline
Posts: 10
Date:

apa la ingat juai moto ruper nyer komen n nasihat je...

good in4....

really need this add...



__________________
moto ni yg dicari


Highway Star

Status: Offline
Posts: 2905
Date:

den .. tumpang SonyUM kaMbINg Jo ..

__________________



Veteran Member

Status: Offline
Posts: 37
Date:

nasib masih bulan syawal...diamaafkanla..kerana merogol treade ni

__________________
berhati2 di jalan raya


Newbie

Status: Offline
Posts: 1
Date:

Ceh menghabihkan karen den yo.....

__________________
sir


RD CLUB Senior Members

Status: Offline
Posts: 260
Date:

g-hard wrote:

Assalamualaikum....

Pertama sekali dibulan yang mulia ni pakcik betul2 nak mintak maaf lar pasal menganggu dalam thread ni...
Bukan niat pakcik nak berdendam dengan sesapa,terutama otai2 RDClub yang memang dah lamo berkecimpung dgn dunia retro ni.
Pakcik cumo nak meluahkan rasa hati sikit yor..kot ador yang teraso tuu pokcik mintak maaf la banyak2 .

Ni ada nasihat sikit la kat anak2 muda,adik2,abang2 ,para peniaga sekalian dan tak luper jugak diri pakcik ni sendiri...

Bila nak berurusan jual belo motor retro ni , kena la ambik tau perkara berikut..Ni penting Yer !!!

Owner : Kena ikhlas dan jujur . Cerita betul - betul kondisi motor yang nak dijual tu . Perlu diingat yer , motor retro ni bukan macam motor rxz ,spare part boleh tibai mana2...Jangan la korang ni bila tengok rege market naik dah hilang pertimbangan ..janji dapat jual..owner baru gak yang meranaa..bila ditanya jer , " perghhh motor tip-top...start jalannn yorr"...hampehhh..kalau boleh berunding la sikitt...ni tidakk, bila ditanya jerr "boleh kurangg dakk??" "uiii tak dapek banggg, market skarang mahal wor"...ada gak yang sampai nak bergaduh pun ada..." lu mintak rege rendah sgt lar,lu ni menghina motor wa..pergi la belajar menilai dulu " dah nak panggil semua adik beradik berperang plakk..aduhh..dah jadik hal kan?? - Motor Untuk Dijual - Pov kong,servo,road,cincin,cu semua elekk..wiring semua cacar marba..meter kong..REGE 10K...Bak kata Nabil " aaa lu pikir la sendiri "

Buyer : Sebelum nak beli , pikir la betul2..bawak la kawan atau otai2 yang betul2 boleh dipercayai...( pasal kawan ni pun byk jenis makan kawannn gak ) jeles nyer hal,motor nak reput pon dia akan racun ko suruh beli gakkk...dan satu lagi,kot-kot la dia ada komsyennn...hampehhh..

Ok laa..akhir kata dari pakcik...selamat berjual beli,maafkan la pakcik..sekadar nak menasihati sesama kita jerr..tak lebih dari tu...

Kita semua ni bukan ajer minat motor tapi kita semua bersaudara....



330% - undi setuju


SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR & BATINbiggrin



__________________




Presiden

Status: Offline
Posts: 14545
Date:

waalaikumsalam.....

bro, nak betulkan sikit. otai2 rd club tak terlibat dalam jual2 motor ni. otai2 rd club layan konvoi je. peningkatan harga motor lama ni walau memang ada effect dari rd club sejak imej2 motor2 lama ni keluar di media massa sebab rd club banyak sangat tonjolkannya dari hujung tahun 90an hingga sekarang. tapi mainly secara rasmi geng2 rd club tak ramai yang mengaut keuntungan atau ghairah berjual beli. rd club bukan nak buat untung, dan tak dapat untung pun bila harga motor2 lama ni naik mendadak. kami layan ride dan event jer.
yang dapat untung berkenaan menda ni mungkin orang lain. heheheheh

g-hard wrote:

Assalamualaikum....

Pertama sekali dibulan yang mulia ni pakcik betul2 nak mintak maaf lar pasal menganggu dalam thread ni...
Bukan niat pakcik nak berdendam dengan sesapa,terutama otai2 RDClub yang memang dah lamo berkecimpung dgn dunia retro ni.
Pakcik cumo nak meluahkan rasa hati sikit yor..kot ador yang teraso tuu pokcik mintak maaf la banyak2 .



untuk makluman semua, ghard ni merupakan org lama juga dalam dunia motor lama ni. dalam tahun 1990an, beliau telah menjual yp350, dan harga yang dijual amatlah berbeza dengan harga yang dijual sekarang. malah, setahun sebelum ni, harga motor2 lama terutama yp 250/350 dan lc tong masih stabil iaitu di dalam lingkungan rm5k hingga rm7k bagi yp dan rm4k hingga rm5.5k bagi lc tong.
kenaikan harga yang mendadak sejak lebih kurang tak sampai setengah tahun amat memeranjatkan walaupun punca nya dapat diteka, tapi bak kata nabil " lu pikir sendiri la" hehehhehehe

daripada pengalaman saya, jika dulu, harga motor2 seumpama ini dikawal secara langsung oleh group2 motor lama dalam tahun 1990an. seller tak dapat nak jual dengan harga terlalu mahal kerana buyer dan juga pemilik motor2 lama dalam tahun 90an tersebut masing2 memainkan peranan bagi menjadikan harga motor tersebut stabil dan tidak terlalu membebankan.

salute to geng daya (bob ajis & atam), geng ijal puchong, geng boleng sijangkang dan geng lebai dan kini tradisi diteruskan dengan geng mat pah aka kachong. mereka memainkan peranan walau secara tak langsung dan tak sedar dalam mengawal harga motor2 seumpama ini.  you guys, tahniah dari rd club walaupun kita tak sefahaman dan halatuju berbeza. smile

tetapi sekarang harga naik medadak dan membebankan sama ada bakal buyer maupun pemilik yang sedia ada kerana otomatik harga alat ganti juga naik.

ada sebab nya harga motor ni naik.....tetapi, off record la
....bak kata nabil: lu pikir sendiri la.

mungkin dalam kemelesetan ekonomi kita sekarang ni, ada orang yang terlebih duit atau banyak sgt duit (duit kwsp ke..duit pencen ke..duit simpoanan dah simpan lebih 20 tahun ke) yg sanggup campak RM10k untuk beli yp250/350 yang setahun dulu boleh diperolehi paling mahal pun rm7k. tu antara penyebab harga naik. seller tengok bila ada sorang boleh jual harga rm10k dan ada yg beli, apa salahnya dia jual rm12k pulak.

dulu motorsing pun beli cash yp 250 kat budak2 rm4k. dia jual balik rm8k..tapi boleh hutang.

lu pikir sendiri la.

untuk ghard, kini dah tak sama macam dulu. aku beli yp250 Nu tu pun rm3k je tahun 1995. ko jual yp pun dalam rm4k jer dulu. sabor je la. insyaallah kita sabar Allah tu tolong. smile

bagi yang nak keadaan macam dulu, fikir dan buat sesuatu. mungkin apa yang anda buat tu menyumbang kepada kesusahan orang lain.



__________________


Admin RD CLUB - HQ, Shah Alam & Kuala Selangor

Status: Offline
Posts: 447
Date:

Ya Btol sungguh pendapat abg zam nie...

sokong 100%....



__________________

CINTA TIDAK B'WAJAH.. ENJIN TIDAK B'NYAWA..



Veteran Member

Status: Offline
Posts: 73
Date:

As'salam..
Hemmm,ada jgk betulnya....smpai bila dan sejauh mana hrga moto2 retro ni blh pegi...kasihanilah generasi2 yg akan dtg...diorg mmpunyai mnt...tp dgn mrket yg agak mgancam nyawa ni...mmpukah mereka meneruskan minat mereka..COME RIDE WITH US...RD CLUB still strong n Proudbiggrin

-- Edited by kucai at 13:40, 2008-10-22

__________________

REAdy...STeady....Go...



Presiden

Status: Offline
Posts: 14545
Date:

kucai wrote:

As'salam..
Hemmm,ada jgk betulnya....smpai bila dan sejauh mana hrga moto2 retro ni blh pegi...kasihanilah generasi2 yg akan dtg...diorg mmpunyai mnt...tp dgn mrket yg agak mgancam nyawa ni...mmpukah mereka meneruskan minat mereka..COME RIDE WITH US...RD CLUB still strong n Proudbiggrin

-- Edited by kucai at 13:40, 2008-10-22




ye kucai...
kita cubaq usaha jadikan harga motor camni jadi macam harga dulu...supaya semua dapat merasainya....
insyaallah...
smile
rd club nak tolong...bukan mau amik untung.....biggrin





__________________


Veteran Member

Status: Offline
Posts: 73
Date:

Ahaks...tQ mr.prez yg mberi skongan...biggrin..jadilah pengguna yg bijak...

__________________

REAdy...STeady....Go...



Veteran Member

Status: Offline
Posts: 49
Date:

yop memang mahal harge motot skang,,,,
spupu aku jual daytona 6ooo

__________________
jalok ngapuro anger nyong enek wat silap....
sir


RD CLUB Senior Members

Status: Offline
Posts: 260
Date:

zackbikers wrote:


untuk makluman semua, ghard ni merupakan org lama juga dalam dunia motor lama ni. dalam tahun 1990an, beliau telah menjual yp350, dan harga yang dijual amatlah berbeza dengan harga yang dijual sekarang. malah, setahun sebelum ni, harga motor2 lama terutama yp 250/350 dan lc tong masih stabil iaitu di dalam lingkungan rm5k hingga rm7k bagi yp dan rm4k hingga rm5.5k bagi lc tong.
kenaikan harga yang mendadak sejak lebih kurang tak sampai setengah tahun amat memeranjatkan walaupun punca nya dapat diteka, tapi bak kata nabil " lu pikir sendiri la" hehehhehehe

daripada pengalaman saya, jika dulu, harga motor2 seumpama ini dikawal secara langsung oleh group2 motor lama dalam tahun 1990an. seller tak dapat nak jual dengan harga terlalu mahal kerana buyer dan juga pemilik motor2 lama dalam tahun 90an tersebut masing2 memainkan peranan bagi menjadikan harga motor tersebut stabil dan tidak terlalu membebankan.

salute to geng daya (bob ajis & atam), geng ijal puchong, geng boleng sijangkang dan geng lebai dan kini tradisi diteruskan dengan geng mat pah aka kachong. mereka memainkan peranan walau secara tak langsung dan tak sedar dalam mengawal harga motor2 seumpama ini.  you guys, tahniah dari rd club walaupun kita tak sefahaman dan halatuju berbeza. smile

tetapi sekarang harga naik medadak dan membebankan sama ada bakal buyer maupun pemilik yang sedia ada kerana otomatik harga alat ganti juga naik.

ada sebab nya harga motor ni naik.....tetapi, off record la
....bak kata nabil: lu pikir sendiri la.

mungkin dalam kemelesetan ekonomi kita sekarang ni, ada orang yang terlebih duit atau banyak sgt duit (duit kwsp ke..duit pencen ke..duit simpoanan dah simpan lebih 20 tahun ke) yg sanggup campak RM10k untuk beli yp250/350 yang setahun dulu boleh diperolehi paling mahal pun rm7k. tu antara penyebab harga naik. seller tengok bila ada sorang boleh jual harga rm10k dan ada yg beli, apa salahnya dia jual rm12k pulak.

dulu motorsing pun beli cash yp 250 kat budak2 rm4k. dia jual balik rm8k..tapi boleh hutang.

lu pikir sendiri la.

untuk ghard, kini dah tak sama macam dulu. aku beli yp250 Nu tu pun rm3k je tahun 1995. ko jual yp pun dalam rm4k jer dulu. sabor je la. insyaallah kita sabar Allah tu tolong. smile

bagi yang nak keadaan macam dulu, fikir dan buat sesuatu. mungkin apa yang anda buat tu menyumbang kepada kesusahan orang lain.


ASSALAMUALAIKUM W.B.T

saya wakil mohor2 besau di kesempitan ini,inyin mendapatkan respon dari rakyat jelata apakata di adakan pilihanraya bagi pengundian harga2 bagi jenama motorsikal retroz diletakkan pada kadar harga yg munasabah seperti dikatakan MR.Prez di atas @ bagi yg tidak bersetuju boley la mengundi pada kadar harga market anda yang tahap muntah hijau.

Pada MR.Prez sukacita di minta agar sekiranya senang,di bukakan 1 thread yg bersubjekkan peti undi harga2 motorsikal retro.biggrin

Pada rakyat jelata yg berminat bolehlah sediakan mata pena yang tajam untuk memangkah dengan sebaik2nya.harap tidak memangkah kedua2 calon yang disenaraikan...keh3!!!!yawn

Apo lagi yg den nak lalok nie..???sekian saje ler pada waktu dan ketika ini...harap
sok luso ado idea lg,den sambung taip...(letih dah jari).
ashamed

 

 

 

 



__________________




Guru

Status: Offline
Posts: 1701
Date:

betol la sir...
aku sokong cadanag ko suh mr.press wat tread undi lagi.....

__________________

bawak datang la..



Admin RD CLUB

Status: Offline
Posts: 3912
Date:

butut2...
hargo eh mak oi bedarah....
sapo yg mampu 2 dpt la pki....
tp makin rmi generasi baru yg minat kt moto2 lamo ni...


__________________
Balistix JoNn!!!


Presiden

Status: Offline
Posts: 14545
Date:

akan diperbincangkan.....

cuma takut ada orang yang sembah motor retro ni marah kita letak harga motor ni macam harga tahun sebelum mei 2008

aku beli yp pun sebab aku tak mampu beli superbike...

so harga lebih kurang rm4k time tu bagi aku ok la....

lagi pun geng2 masa tu macam geng daya jaga dan kawal harga agar stabil...


__________________
sir


RD CLUB Senior Members

Status: Offline
Posts: 260
Date:

ya...ya...ya....

negara demokrasi

negara demokrasi

yang nak nyembah tu elok hantar ker kuil naidu calit line putih kt dahi pastu tinggal suh jaga kuil.

colok lebih pun bnyk dpn umah wa,nak sambung bakar lagi pun boleh.

x sampai setahun lepas , harga motor yg tip top giler kentang pun baru 7K.

jenis owner yg betul2 sayang nak jual saje letak 9K tu pun kalo buyer sanggup nak ambik.

Lc tong bese market 4K-4.5K tip top tahap gaban laku 6K dapat jual dah kira suka

sangat sampai buat kenduri doa selamat ajak 1 kampung.haha

Side mirror bulat tu pun skang aku tgk budak jual sampai RM150...ishk3x!!!!

padahal 5-6 bulan dulu beli baru RM20-30 jer.

beringat la kawan...dunia hanya sementara,susah senang pun sementara.

ada tempat yg lama menunggu kita.

Berniaga-berniaga jugak , hukum halal - haram "RIBA" tu kena baca .

dalil ni bila aku sebut rasa2 smua tahu :

" Wa'ahalallahulbai'a Waharramarriba' " .

x tau makna , cari la sendiri...cukup keluar yg tu dulu
biggrinbiggrinbiggrin

__________________




Highway Star

Status: Offline
Posts: 1460
Date:

klau mampu beli arr tapi klau x mampu pandai2 la nak budget nak guna motot aperrr

niee minyak nak naik lagi niee genggg

__________________

boyavatar.jpgalongangif.gif

sir


RD CLUB Senior Members

Status: Offline
Posts: 260
Date:

Huehuehue...
x mampu la...x penah lg pakai YP ni..
camno ar gaso syok bawak YP
dah ler kojo motong gotah jo ket kg.nie...ishk3x!!!
ayah x do,ibu ado,anak 3
balik motong amik upah motong rumput depan umah org
cari duit lebih beli susu anak.
minyak naik lopeh nie kompom la nepkin bdk pun nek hargo


__________________




Presiden

Status: Offline
Posts: 14545
Date:

aLONg_kEPOng wrote:

klau mampu beli arr tapi klau x mampu pandai2 la nak budget nak guna motot aperrr

niee minyak nak naik lagi niee genggg



          ye betoi.......

 



__________________


Highway Star

Status: Offline
Posts: 1460
Date:

guna la ex5 jer memang save

kohkohkohhhhhh kihkihkihhhh

__________________

boyavatar.jpgalongangif.gif



Veteran Member

Status: Offline
Posts: 75
Date:

pernah jgk aku berkongsi isu ni ngn member aku...diaorang snunk jer jawab.."kalo mampu,amik jer arrr...kalo rase blom lg,pakai jerr ape yg ade!!...same ar mcm ko kalo pkai keta kancil pastu bising nk pkai BMW"

*penjual dan pembeli masing2 ade hak..so pepandailah bwk berbincang.
*harga mnjadi isu subjektif,terpulang pada penjual dan persetujuan dari pembeli
*harga sesuatu itu biarlah boleh diterima akal fikiran.

kalo ade terkasar bahasa harap maafkan saya.

__________________
'I love retro machine'


Highway Star

Status: Offline
Posts: 1460
Date:

maner ader kasar tuuu bahasa ko
tu betul la ko cakap tuu aku sokong
klau aku letak harga ex5 aku 10k ko plak setuju tu x salah disisi undang2 atau pun akta jual beli.. betul ar aper yg ko ckap tapi ader ker yg nak amik ex5 pai 10k tu
bincang tu perlu , tawar menawar pun perlu , persetujuan diantara kedua2 belah pihak pun perlu, klau semuanya ok aper lagi kasi jual dan beli arr terjadi...

tapi klau x setuju carik motot yg lainn

hehheheeheeeeee BETUL LA APER YG KO CKAP TU DOUBLE R.....

__________________

boyavatar.jpgalongangif.gif



Veteran Member

Status: Offline
Posts: 96
Date:

Assalamualaikum....

Nak tompang bg pendapat je klu slh sy mntk maaf ye, klu baik kt gn sama2 ye.

Kpd Otai2 & members2 di RDCLUB,Jgn lh kt nak beza2 kan dl & sekarang, sbb klu kt nak ckp psl dulu & skrg smpi kt tua pun x kan abis, kita tgk  diri kt s'diri sudah la,dulu kt kecik skrg kt dh besar, dulu duit rm10 nilai ye mcm rm100, skrg duit rm100 nilai ye mcm rm10 btl x otai2 & kwn2 semua.

So kita semua dh besar panjang, blh fikir yg mn baik yg mn buruk, kt buat la keputusan yg bijak ye.

 

 



-- Edited by ahmad_albab on Friday 12th of June 2009 12:32:25 PM

__________________
don't judge me for the who i am today....
visit: www.albabtrading.blogspot.com


Guru

Status: Offline
Posts: 661
Date:

betull tu .dah lama aku menigidam nak beli yp. kumpul duit dari aku abis spm pastu sambung blaja .bila chek harga makin naik . hati punyalah kecewa. sampai la skarang . makin nak naik 20k. pergh..... dah macam nak beli keta . kancil pun 7k dah leh dapat(kancil lama 2nd) . tapi minat punya pasal . layankan gak . walaupun duit yang aku simpan dah banyak aku guna tuk sambung blaja . ermmmm sedih je .

__________________
m_da075a7989c14e99bdd493bfdb6e9f9f.jpg


Highway Star

Status: Offline
Posts: 1460
Date:

nak buat cam, ner kene laa sabo bebanyakk
aku dulu siap org nak tuka yp dgn rxz aku, tapi aku plak x nak...
dia nak rxz aku sebb motot tuuu (kehek ajer yg tau.....)
nyesal plak x tuko masa tuu huhuhuhuhhuuhuhuhhuhuhhuhuuuuuuuuuuuuu

__________________

boyavatar.jpgalongangif.gif



Veteran Member

Status: Offline
Posts: 41
Date:

salam kpd smua bro...
trbaca psal thread nie...
sebut psal hrga moto2 otai2 nie, ayh ak trkjut bila aku ckp yg moto2 rd ke pe dh naik smpai brbelas malah brpuluh ribu regenye...
dh sama mahal ngan keta dh...
dulu ayh aku pkai rd350lc,katana 1100,cagiva(yg mane aku smpt tgk masa lahir kt dunia nie) xda smpai hrga mcm 2 msa dia angkt..
smpai bila aku suh bli sbijik yp kt aku pon dia xnk. mahal sgt katanya..
hohooo...... kempunan sgt nk pkai moto2 mcm nie.......
kesian la kt kami generasi baru yg nk mrasa moto2 otai nie.....

__________________


Presiden

Status: Offline
Posts: 14545
Date:

aLONg_kEPOng wrote:

maner ader kasar tuuu bahasa ko
tu betul la ko cakap tuu aku sokong
klau aku letak harga ex5 aku 10k ko plak setuju tu x salah disisi undang2 atau pun akta jual beli.. betul ar aper yg ko ckap tapi ader ker yg nak amik ex5 pai 10k tu
bincang tu perlu , tawar menawar pun perlu , persetujuan diantara kedua2 belah pihak pun perlu, klau semuanya ok aper lagi kasi jual dan beli arr terjadi...

tapi klau x setuju carik motot yg lainn

hehheheeheeeeee BETUL LA APER YG KO CKAP TU DOUBLE R.....




aku leh beli long tapi ko salut ex5 ko dengan emas tulis dulu...

hahahah

bak kata double r......
same ar mcm ko kalo pkai keta kancil pastu bising nk pkai BMW


renung2kan.....smile


 



__________________


Highway Star

Status: Offline
Posts: 1460
Date:

wakkakakaa kete kancil tapi nak laju macam ferrarii kihkihkihhhh

__________________

boyavatar.jpgalongangif.gif



Guru

Status: Offline
Posts: 661
Date:

wah kancil nak laju cam ferari . ermmm masaalah ni

__________________
m_da075a7989c14e99bdd493bfdb6e9f9f.jpg
1 2  >  Last»  | Page of 2  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard